Hantverksstipendium 2022 - Glas
Vinnaren Tone Linghult
Temat för 2022 är glas och vinnaren av årets stipendium är glaskonstnären Tone Linghult.
Tone Linghult jobbar med stålnät som form för att skulptera glas till kroppsliga former. Under processen lämnar den ihopsydda nätformen spår av sömmar och stygn i glaskroppen, likt en skadad person som lappats och lagats, enligt henne själv. Designen inspireras av den mänskliga kroppen och sinnet.
Vinnaren av stipendiet är utsedd av en namnkunnig jury, som består av Lena Bergström, formgivare, Markus Emilsson, glaskonstnär, Karin Sköldberg, grundare av Trendgruppen PR och Erika Dalle, COO Cervera. Juryns motivering lyder:
”Det finns en nyfikenhet för materialet i kombination med ett sökande i det estetiska uttrycket, som gör Tone Linghults vaser intressanta. Varje vas har sitt unika uttryck och visar en hantverksmässig kvalitet och designhöjd i symbios. Den till synes enkla formen får ytterligare en dimension av det effektfulla grafiska mönstret i vasens botten.”
I samband med vinsten lanserar Tone Linghult ett urval av glaskonstobjekt exklusivt kurerade på cervera.se.
De övriga nominerade
De övriga nominerade formgivarna till årets stipendium var Gunilla Kihlgren, Lisa Reiser, Frida Lundén Mörck och Lisa Hartwig Ericson.
Upptäck deras objekt här nedan.
Gunilla Kihlgren
Gunilla skapar unikat och bruksföremål. Enligt henne själv har hon alltid tyckt om rörelsen och tyngden i glasmassan och vill gärna jobba med den och förstärka den. Stipendiet ansöker hon med sina äpplen samt champagneglas, som hon har blåst sedan 1990. Glaset har ändrats i proportion och storlek under åren.
Frida Lundén Mörcks
Fridas hantverk tar sin utgångspunkt i glasets kvaliteter som material. Hon intresserar sig för det formbara och plasticitet. Glasets sätt att steglöst gå från flytande massa till fast, hård form är anledningen till att hon tycker om att arbeta med glas. Genom glaset utforskar hon hur plasticitet som begrepp kan användas för att beskriva det formbaras motståndsverkan, enligt henne själv.
Lisa Hartwig Ericson
Lisa Hartwig Ericsons hantverk genomsyras av experimentlusta och nyfikenhet på nya hantverkstekniker. Hon blandar olika material, former och färger med nya och gamla tekniker och i det mötet uppstår ofta något intressant, exempelvis 3D-printing i kombination med traditionell glasblåsning. Enligt henne själv inspireras hon av kvinnliga formgivare och konstnärer från 60- och 70-talen som bröt ny mark i både form och budskap.
Lisa Reiser
Lisa Reiser skapar konst- och bruksföremål i glas. Hon tillverkar blåsformarna för det mesta själv, ofta i stål som hon svetsar och ibland även i trä som hon sågar och slipar. Enligt hennes själv så inspireras hon av lusten och glädjen av att göra samt av olika material, ytor och tekniker.