Halloween - Het chokladkaka med apelsinfrosting
Het chokladkaka med apelsinfrosting
Bus eller godis? November är här och likaså årets läskigaste högtid - Halloween! Oavsett om du tänkt att fira alla helgons dag med familjen eller med några vänner så passar det här receptet från Bakalite.se perfekt. En het chokladkaka med apelsinfrostig tackar väl ingen nej till?
4 dl mjöl
3½ dl socker
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
½-2 tsk cayennepeppar, malen (efter smak)
100 g choklad, mörk
1½ dl yoghurt
1½ dl rapsolja
2 st ägg
1½ dl vatten, hett
Smör, mjöl och kakao till formen
Frosting:
60 g smör eller margarin
300 g färskost
1-2 msk apelsinsaft
6 dl florsocker
1 cm pasta- eller geléfärg, orange (kan uteslutas)
Topping:
50 g mörk choklad
3½ dl socker
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
½-2 tsk cayennepeppar, malen (efter smak)
100 g choklad, mörk
1½ dl yoghurt
1½ dl rapsolja
2 st ägg
1½ dl vatten, hett
Smör, mjöl och kakao till formen
Frosting:
60 g smör eller margarin
300 g färskost
1-2 msk apelsinsaft
6 dl florsocker
1 cm pasta- eller geléfärg, orange (kan uteslutas)
Topping:
50 g mörk choklad
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 26 cm. Smöra formens kanter och mjöla med en blandning av mjöl och kakao.
3. Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker, salt och cayennepeppar i en bunke.
4. Grovhacka och smält chokladen i micro.
5. Vispa samman yoghurt, olja och ägg. Tillsätt choklad och hett vatten.
6. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa slätt.
5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 25-35 minuter eller tills kakan är helt stilla.
6. Låt svalna något i formen. Lossa försiktigt kakan från formen och låt svalna helt på galler.
7. Pressa saft ur apelsinen.
8. Vispa mjukt smör vitt. Tillsätt färskost och florsocker.
9. Tillsätt saft och färg till önskad konsistens och nyans, vispa slätt.
10. Dela kakan till två bottnar och lägg den ena på ett fat. Spritsa eller bred på hälften av frostingen.
11. Lägg den andra kakan ovanpå och toppa med resten av frostingen.
12. Grovhacka chokladen och strö över kakan.
2. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 26 cm. Smöra formens kanter och mjöla med en blandning av mjöl och kakao.
3. Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker, salt och cayennepeppar i en bunke.
4. Grovhacka och smält chokladen i micro.
5. Vispa samman yoghurt, olja och ägg. Tillsätt choklad och hett vatten.
6. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa slätt.
5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 25-35 minuter eller tills kakan är helt stilla.
6. Låt svalna något i formen. Lossa försiktigt kakan från formen och låt svalna helt på galler.
7. Pressa saft ur apelsinen.
8. Vispa mjukt smör vitt. Tillsätt färskost och florsocker.
9. Tillsätt saft och färg till önskad konsistens och nyans, vispa slätt.
10. Dela kakan till två bottnar och lägg den ena på ett fat. Spritsa eller bred på hälften av frostingen.
11. Lägg den andra kakan ovanpå och toppa med resten av frostingen.
12. Grovhacka chokladen och strö över kakan.
Tips!
Om du mjölar formarna med kakao och mjöl så får kakan behålla sin mörka färg.
Om frostingen blir för lös, tillsätt lite marsánpulver under vispning och låt stå en stund.
Om du mjölar formarna med kakao och mjöl så får kakan behålla sin mörka färg.
Om frostingen blir för lös, tillsätt lite marsánpulver under vispning och låt stå en stund.