Fira pannkaksdagen 13 februari
Pannkakor kan lagas på lika många sätt som det finns lagg. Plättar, tunna, amerikanska, glutenfria … Listan kan göras lång! Här bjuder vi på 4 olika recept på pannkakor. Oavsett om du föredrar klassiska pannkakor eller något med en tvist så hittar du det här.
Nyttiga pannkakor
En hälsosam touch på klassikern!
ca 8 små pannkakor
2 dl havremjöl (eller 4 dl havregryn som du mixar till ett fint mjöl)
1 banan
3 ägg
1 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 tsk bakpulver
1 msk honung
Lite salt
1 banan
3 ägg
1 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 tsk bakpulver
1 msk honung
Lite salt
Mixa dina havregryn till ett fint mjöl om du inte använder färdig havremjöl.
Blanda sedan ihop alla ingredienser till en jämn smet.
Låt degen stå och svälla i ungefär 20 minuter.
Stek på medelvärme tills dina pannkakor är fint gräddade och servera med frukt och bär!
Blanda sedan ihop alla ingredienser till en jämn smet.
Låt degen stå och svälla i ungefär 20 minuter.
Stek på medelvärme tills dina pannkakor är fint gräddade och servera med frukt och bär!
Pannkaksknyten
Här bjuder Yvonne (bakalite.se) på något som får dig att imponera på gästerna - kardemummasmakande pannkaksknyten fyllda med mandelmassa och grädde. Det ultimata receptet om du vill fira både pannkakans och semlans dag i ett.
8-10 st pannkakor
2½ dl vetemjöl
1 tsk kardemumma, malen
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 st ägg
Smör till gräddning
1 tsk kardemumma, malen
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 st ägg
Smör till gräddning
Mandelmassa:
2 dl mandelmjöl
1½ dl florsocker
1 krm salt
2-4 msk mjölk
2 dl mandelmjöl
1½ dl florsocker
1 krm salt
2-4 msk mjölk
Fyllning:
2 dl grädde
2 dl grädde
Topping:
1 msk florsocker
1 msk florsocker
Steksnöre eller liknande
Gör så här
Pannkakor:
1. Blanda mjöl, kardemumma och salt i en bunke. Vispa ned hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och sist äggen, ett i taget.
2. Smält smör i pannkakspanna och grädda tunna pannkakor. Lägg åt sidan för att svalna.
1. Blanda mjöl, kardemumma och salt i en bunke. Vispa ned hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och sist äggen, ett i taget.
2. Smält smör i pannkakspanna och grädda tunna pannkakor. Lägg åt sidan för att svalna.
Montering:
3. Rör samman mandelmjöl, socker, salt och mjölk till en krämig mandelmassa.
4. Vispa grädden fast.
5. Klipp snören i lagom längd.
6. Lägg mandelmassa och grädde i mitten av pannkakan. Samla ihop kanterna och knyt försiktigt ihop pannkakan till ett knyte. Pudra med florsocker.
3. Rör samman mandelmjöl, socker, salt och mjölk till en krämig mandelmassa.
4. Vispa grädden fast.
5. Klipp snören i lagom längd.
6. Lägg mandelmassa och grädde i mitten av pannkakan. Samla ihop kanterna och knyt försiktigt ihop pannkakan till ett knyte. Pudra med florsocker.
Bra att ha hemma
Amerikanska pannkakor
Cassandra Lundgren bjuder både på klassiskt tunna och amerikanska pannkakor.
Ingredienser:
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 krm salt
2 1/2 dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 krm salt
2 1/2 dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg
Kryddiga pannkakor, lägg till:
1 1/2 tsk kanel
1 1/2 tsk mald ingefära
1 1/2 tsk kanel
1 1/2 tsk mald ingefära
Gör så här:
1. Mät upp alla torra ingredienser och blanda.
2. Vispa först ner mjölken, sedan smöret och sist ägget.
3. Klicka ut en klick smet per pannkaka och stek tills den fått fin färg.
1. Mät upp alla torra ingredienser och blanda.
2. Vispa först ner mjölken, sedan smöret och sist ägget.
3. Klicka ut en klick smet per pannkaka och stek tills den fått fin färg.
Tips: genom att ha i en deciliter bubbelvatten i smeten blir dina tunna pannkakor extra frasiga och goda!
Klassiska frasiga pannkakor
Ingredienser
2,5 dl vetemjöl
5 dl mjölk
1 dl bubbelvatten
3 ägg
100 g smör
3 msk olja
2,5 dl vetemjöl
5 dl mjölk
1 dl bubbelvatten
3 ägg
100 g smör
3 msk olja
Gör så här:
1. Mät upp alla torra ingredienser och blanda.
2. Rör ner mjölken, äggen och bubbelvattnet.
3. Stek varje pannkaka i smör tills de fått fin färg.
1. Mät upp alla torra ingredienser och blanda.
2. Rör ner mjölken, äggen och bubbelvattnet.
3. Stek varje pannkaka i smör tills de fått fin färg.