Varukorg(0 produkter)

Din varukorg är tom

Önskelista

Varukorg(0 produkter)

Din varukorg är tom

Safta & sylta

Den stora guiden
Safta & sylta
Safta & sylta
Det är på sensommaren som vi tar hand om årets skörd. Att göra egen sylt, marmelad och saft är till exempel ett fantastiskt sätt att bevara sommarens smaker och njuta av dem även under de kallare månaderna.
Det här är vår stora guide för att saft och sylta!

1. Förberedelser

  • Plocka och rensa frukt och bär. Skölj dem noggrant för att avlägsna smuts, skräp och eventuella skadedjur. För vissa recept kan du behöva skala eller kärna ur frukten.
  • Sterilisera burkar och flaskor genom att koka dem i vatten i 10 minuter eller värma dem i ugnen på 100°C i minst 15 minuter. Detta för att undvika bakteriebildning.

2. Säkra utrusningen i köket

  • Att safta och sylta kräver ofta många moment och en del utrustning. Se till så att du har exempelvis kastruller, sil, silduk, slev, saftmaja, glasburkar eller flaskor med tätslutande lock.

3. Dags att koka!

  • Om du ska göra saft är tumregeln ungefär 1 liter vatten per 2 kg bär. Lägg bären eller frukten i en rymlig kastrull och tillsätt vatten
  • Koka upp och låt sjuda i cirka 10-15 minuter tills bären är mjuka och har släppt mycket vätska.
  • Även för sylt och marmelad bör du lägg frukten eller bären i en stor kastrull. Tillsätt socker - mängden beror på receptet, men ofta är det lika mycket socker som frukt i vikt.
  • Koka upp och låt sjuda tills blandningen tjocknar. Vanligtvis tar detta 10-20 minuter för sylt och upp till 1 timme för marmelad.

4. Sila och skumma

  • Om du gör saft: Häll den kokta bärsåsen genom en silduk eller finmaskig sil för att separera saften från fast material. Låt rinna av helt utan att pressa, för en klar saft.
  • Vid tillagning av sylt eller marmelad bör du istället skumma av eventuellt skum som bildas på ytan för att få en klarare massa.

5. Smaksättning - och glöm inte citronsyra!

  • Tillsätt socker till den silade saften, cirka 500-700 g per liter saft, beroende på önskad sötma. Om du vill ha lite mer surhet i saften så ska du minska på sockret. Tänk på att inte ha för mycket socker, då riskerar saften att bli blaskig!
  • Citronsyra är en central ingrediens när du saftar och syltar. Det för extra hållbarhet och smak. Det räcker med cirka 1 tsk citronsyra per liter saft.
  • När du tillsatt sockret och citronsyran i saften är det dags att koka upp igen tills sockret lösts upp helt.
  • Om du gör sylt eller marmelad så kan du tillsätta eventuellt citronsaft för smak och hållbarhet.
  • Glöm inte att göra ett geléprov vid kokning av sylt genom att lägga en klick sylt på en kall tallrik – om det inte rinner ihop är det klart!

6. Förpacka och förvara sylt & saft

  • Nu är det dags att plocka fram de sterila flaskorna eller burkarna. Häll i den heta saften, sylten eller marmeladen. Fyll dem till kanten för att minimera luft. Förslut direkt med tätslutande lock.
  • Låt burkarna eller flaskorna svalna helt innan du ställer dem för förvaring.
  • Förvara det du lagat svalt och mörkt. Oöppnade burkar och flaskor kan hålla i flera månader, medan öppnade förvaras i kylskåp och bör konsumeras inom några veckor.
Image

Så här gör du saft med en saftmaja (ca 1 liter saft):

  • 1 kg valfri bär
  • 400 g socker
1. Förbered saftmajan. Fyll den nedersta delen av saftmajan med vatten, upp till den markerade nivån.
2. Fyll bärbehållaren. Lägg dina bär (t.ex. hallon, vinbär eller blåbär) i den översta behållaren. Du kan blanda olika bär om du vill. Häll sockret över bären.
3. Montera saftmajan. Placera bärbehållaren ovanpå saftmajan och sätt locket på. Se till att slangen från den mellersta behållaren är stängd (klämma på).
4. Koka upp. Sätt saftmajan på spisen och låt vattnet i den nedersta delen koka upp. När vattnet kokar, börjar ångan stiga upp genom behållarna och extraherar saften från bären.
5. Samla upp saften. Efter ca 40-60 minuter, beroende på mängden bär, börjar saften rinna ner i den mellersta behållaren. Öppna slangen och tappa saften i rengjorda flaskor eller burkar.
6. Förslut flaskorna. Förslut flaskorna direkt när saften är varm för att skapa en vakuumförsegling.
7. Förvaring. Förvara den färdiga saften svalt och mörkt. Den håller länge om den är väl försluten.