Sautera – woka på franska
Sauter betyder ”hoppa” på franska. Själva poängen med den relativt djupa och skålformade stekpannan som fått namnet sauteuse är att fint skurna råvaror ska hoppa runt på hög värme under kort tid.
Sautera som ett proffs
- Gör en mise en place: Skala, hacka och ordna råvarorna i förväg. Under själva sauteringen kommer du inte ha tid.
- Ge sauteusen tid att bli riktigt varm. Ge därefter fettet tid att bli varmt.
- Om du använder enbart olja – som tål högre värme – så behöver du inte bli oroad om den ryker lite. Om du blandar smör och olja ska oljan i först.
- Sautera lite mat i taget. Träna på den rätta knycken med handleden för att få bitarna att ”hoppa”.
- Smaka upp, portionera och servera.
Sauteuser
Sautera snabbt på hög värme
Målet är att protein som sauteras ska få en hårdstekt, smakrik yta utan att torka ut. Och att grönsaker ska hinna bli heta utan att tappa spänsten och knaprigheten. Därför är hög värme ett måste.
Formen påminner om en wok eftersom principen för tillagning är densamma: Det ska räcka med ett ryck med ena handen för att innehållet i sauteusen ska fara runt – utan att fara ut.
En sauteuse har blygsamma dimensioner även i ett proffskök. Den är till för att få till ett perfekt resultat på en mindre mängd ingredienser i taget, till exempel till garnering. För mycket råvaror kommer att kyla ner pannan så att upphettningen går för långsamt.
Mat som åker ner i sauteusen ska vara skuren i lika stora munsbitar så att allt blir upphettat och färdigt lika fort.
Professional Secrets sauteuse
- Rostfritt stål tål hårda tag och alla ingredienser. Lätt att rengöra mellan de hastiga turerna på spisen.
- Optimal form får maten att fara runt på rätt sätt. Lätt att hålla och lätt att hälla.
- Fungerar på alla värmekällor inklusive induktion.
- Det tillhörande locket gör den perfekt även för bräsering.
Du hittar alla produkter från Professional Secrets här.