Varukorg(0 produkter)

Din varukorg är tom

Önskelista

Varukorg(0 produkter)

Din varukorg är tom

Knivguide

Ta hand om dina knivar!
I vår knivguide visar vi dig hur du bäst tar hand om dina köksknivar. Med en vass kniv blir matlagningen både lättare och roligare. Läs våra bästa tips för att hålla dina knivar i toppskick.
Knivguide
Knivguide
Att ta hand om dina köksknivar är en konst som kan förvandla matlagningen från en plåga med slöa knivar till en ren njutning. I vår knivguide ger dig våra bästa tips för hur du på bästa sätt vårdar dina knivar.
Med en vass och bekväm kniv blir köksarbetet inte bara enklare utan också roligare och mer effektivt. Följ våra råd för att hålla dina knivar i toppskick och upptäck skillnaden det gör i din matlagning.

Ta hand om dina knivar

En kvalitetskniv håller riktigt länge om du tar väl hand om den. Följ dessa skötselråd för att få ut mesta möjliga av dina knivar.
  • Diska dina knivar för hand. Slipmedlet i diskmaskinen gör knivarna slöa, och knivarna kan lätt skada diskmaskinens trådkorgar vilket i sin tur kan göra att metallen börjar rosta och din disk blir fläckig.
  • Torka alltid av kniven direkt efter att du har diskat den för att minska risken för rost.
  • Dra aldrig den vassa sidan av knivbladet längs skärbrädan för att skrapa av de hackade råvarorna, använd baksidan istället.
  • Skär aldrig direkt mot diskbänken eller tallriken, använd en skärbräda. Knivens egg skadas om du skär i för hårda material. Skär aldrig heller på porslin, ben, marmor, glas eller i djupfrysta råvaror.

Behåll kniven riktigt vass

Skärpning
Gör det till en vana att alltid bryna kniven innan användning, det slipar inte kniveggen men hjälper den att behålla sin vassa form. När du bryner är det viktigt att du håller kniven rätt – det är vinkeln mot brynstaven som avgör. Europeiska knivar dras med 15-20 graders vinkel medan japanska ska brynas med en vinkel på ungefär 10 grader. När du hittat eggens vinkel drar du knivens egg mot brynstaven med lätt hand några gånger. Växla mellan båda sidorna, det behöver inte gå snabbt.
Underhållsslipning
Med en våtslip kan du enkelt återskapa en vass egg på dina knivar. Fyll våtslipens behållare med lite vatten och dra kniven mot hjulen i skårorna tills den är vass igen! De olika grovlekarna på hjulen gör att det är enkelt att uppnå önskat resultat.
Grovslipning
Du märker när det är dags att ge din kniv en grundslipning på att den, trots att du använder bryne och våtslip, känns slö och inte är lika kul att använda. Du kan själv slipa den genom att använda så kallade slipstenar. Dessa kräver lite övning för att man ska bli riktigt skarp på men i utbyte kommer du att själv kunna ta hand om dina knivar i många år framöver.
Orkar eller vill du inte slipa knivarna själv? Då kan du lämna in dem på professionell slipning.

Knivförvaring

Att förvara dina knivar löst i en låda är både farligt och dåligt för knivarna. De kommer att bli slöa och du riskerar att skada dig. Ha dem helst i ett knivblock eller på en magnetisk list – det håller knivarna i toppskick länge. Om du vill ha knivarna i en låda bör du ha dem i fodral eller använda en knivinsats. Om du transporterar dina knivar ofta kan en knivväska vara en bra investering.

Skärpning & slipning

Knivar slits då de används, och behöver därför lite hjälp för att behålla skärpan.

Skärpning
Gör det till en vana att alltid bryna kniven innan användning, det slipar inte kniveggen men hjälper den att behålla sin vassa form. När du bryner är det viktigt att du håller kniven rätt – det är vinkeln mot brynstaven som avgör. Europeiska knivar dras med 15-20 graders vinkel medan japanska ska brynas med en vinkel på ungefär 10 grader. När du hittat eggens vinkel drar du knivens egg mot brynstaven med lätt hand några gånger. Växla mellan båda sidorna, det behöver inte gå snabbt.
Olika brynen
Stålbryne: Detta bryne används bara till de lite mjukare europeiska knivarna, de japanska knivarna har i regel hårdare stål än brynet vilket gör att det inte får någon effekt.
Keramikbryne: Funkar på alla typer av knivar och avlägsnar lite stål från kniven.
Diamantbryne: Ett diamantbryne består av massor av industridiamanter och är väldigt effektivt för att arbeta upp din knivs skärpa. Det är snabbare än keramikbrynet som å andra sidan ger en lite vassare egg.
Slipning
Med en våtslip kan du enkelt återskapa en vass egg på dina knivar. Fyll våtslipens behållare med lite vatten och dra kniven mot hjulen i skårorna tills den är vass igen! De olika grovlekarna på hjulen gör att det är enkelt att uppnå önskat resultat.
Grovslipning
Du märker när det är dags att ge din kniv en grundslipning på att den, trots att du använder bryne och våtslip, känns slö och inte är lika kul att använda. Då måste kniven lämnas in professionell grundslipning. Som medlem hos oss får du ett rabatterat pris på knivslipning - Läs mer här: https://www.cervera.se/knivslipning