Varukorg(0 produkter)

Din varukorg är tom

Önskelista

Varukorg(0 produkter)

Din varukorg är tom

Skötsel Stekpanna

Genom att rengöra dina stekpannor noggrant efter varje användning, undvika överhettning och förvara dem på ett sätt som skyddar ytan, kan du förlänga deras livslängd betydligt. Följ våra skötselråd och se hur dina stekpannor blir en trogen del av ditt kök år efter år.
Skötsel Stekpanna
Skötsel Stekpanna

Förläng livet på din stekpanna

Med rätt vård och omsorg kan en stekpanna bli en trogen följeslagare i köket i många år, vilket inte bara sparar pengar utan också bidrar till en mer hållbar livsstil. Här har vi samlat praktiska råd och smarta rengöringsknep för:
  • Gjutjärnspannor
  • Kolstålspannor
  • Stekpannor i rostfritt stål
  • Keramiska stekpannor
  • Non-stick stekpannor

Skötsel av gjutjärnspanna

Rengöring
  • Låt alltid pannan svalna innan rengöring.
  • Handdiska pannan i hett vatten men använd aldrig diskmedel. Diskmedlet tar bort fettet som samlats i porerna och som ger pannan sina non stick-egenskaper.
  • Tål rengöring med grov svamp eller stålull om pannan är mycket smutsig.
  • För att undvika rost, låt inte pannan stå blöt utan torka alltid av med en torr trasa.
  • Ge pannan lite extra kärlek och smörj in med lite fett någon gång ibland.
Prylspa | Förläng livslängden på dina köksredskap
Matlagning
  • Tål redskap i alla material.
  • Tillsätt alltid matfett vid stekning.
Har din gjutjärnspanna börjat rosta?
  • Har din gjutjärnspanna börjat rosta? Lugn. Borsta ur den med lite stålull och torka ur rostpartiklarna med lite hushållspapper. Bränn sedan in pannan igen (glöm inte undersidan).
  • Du kan grovrengöra din panna genom att fylla den med ungefär ca 0,5 cm grovt salt och ställa den på en het spisplatta. Rör om ett par gånger och släng sedan saltet som absorberat fett och smuts från stekpannan. Bränn in stekpannan när rengöringen är klar.
Hur bränner man in en gjutjärnspanna?
Stryk ett tunt lager neutral olja över stekpannan och värm den på hög värme under ungefär 10 minuter. Klart! 

Skötsel av kolstålspanna

Rengöring
  • Låt alltid pannan svalna innan rengöring.
  • Handdiska i hett vatten med diskborste eller mjuk svamp. Undvik diskmedel för att behålla den inbrända ytan.
  • Torka alltid stekpannan torr efter rengöring för att förhindra rost. Om kolstålspannan har börjat rosta kan den borstas ur med stålull. Bränn sedan in pannan igen.
  • Smörj in pannan med neutral olja efter diskning.
  • Tål rengöring med stålborste om panna är mycket smutsig, men behöver då brännas in igen.
Prylspa | Förläng livslängden på dina köksredskap
Matlagning
  • Tål redskap i alla material.
  • Tål inte snabba temperaturväxlingar, det kan få kolstålet att slå sig. Detta är extra viktigt på en induktionshäll då kolstål är väldigt magnetiskt och reagerar snabbare än många andra material.
  • Bränn in pannan innan du använder den första gången.
  • Stek inte syrliga råvaror i pannan då det löser ut mer järn. Det sliter på beläggningen, ger en sämre stekyta och ger en metallisk smak.
Hur bränner man in en kolstålspanna?
Allra enklast är det faktiskt att bränna in en kolstålspanna över öppen eld, antingen utomhus eller över en gasspis, men det funkar självklart även över spisen.
  1. Se till att stekpannan är ren och torr och värm upp den tills den börjar ryka lätt.
  2. Stryk ett tunt lager neutral olja i stekpannan. Pannan blir väldigt varm under processen, så använd gärna en stekpincett eller liknande för att hålla i trasan med olja.
  3. Fortsätt att stryka flera lager olja, ungefär 5-6 lager brukar vara lagom, i den heta stekpannan tills den är helt svart.
  4. Låt pannan svalna och torka ur överbliven olja.

Skötsel av rostfri stekpanna

Rengöring
  • Låt alltid pannan svalna innan rengöring.
  • Kan diskas både för hand med diskmedel eller i diskmaskin.
  • Rengör och torka pannan direkt efter användning för att förhindra rostangrepp.
  • Den vanligaste anledningen att maten bränner fast är att det är mat- och fettpartiklar kvar i pannan. Vid behov rengör pannan med stålull eller grov svamp. Det kan uppstå repor i pannan, men detta är endast kosmetiskt och påverkar inte dess funktion.
Prylspa | Förläng livslängden på dina köksredskap
Matlagning
  • Tål redskap i alla material.
  • Ha alltid rikligt med matfett i pannan vid stekning.
  • Värm upp pannan gradvis. Tål höga temperaturer.
  • Stek inte mat som lätt bränner fast, t.ex. pannkakor .
Förläng livslängden
  • Om din rostfria panna har fått mörka fläckar och prickar är det antagligen kalkavlagringar som uppstått till följd av hårt vatten. Koka ur kärlet med en ättikslösning bestående av två till tre matskedar ättiksprit (12 %) per liter vatten. Diska sen ur stekpannan som vanligt och torka. 
    Salt och saltlösningar kan skapa små vita eller grå fläckar i rostfria kärl, salta därför aldrig innan innehållet har kokat upp.

Skötsel av keramisk stekpanna

Prylspa | Förläng livslängden på dina köksredskap
Matlagning
  • Använd endast redskap av trä, plast eller silikon. Metallredskap, knivar och stålull kan skada beläggningen.
  • Tillsätt alltid matfett vid stekning.
  • Tål höga temperaturer men ger allra bäst resultat vid en medelhög värme. Då riskeras inte maten att brännas vid och att beläggningen förstörs.
Rengöring
  • Låt alltid pannan svalna innan rengöring.
  • Handdiska stekpannan med diskborste eller mjuk svamp, hett vatten och diskmedel.
  • Det är viktigt att diska pannan noggrant efter användning så att all fett- och proteinhinna som bildats på ytan försvinner. Detta för att inte ytan ska ta skada och bevara sin släpp-lätt effekt till nästa gång.

Skötsel av non-stick stekpanna

Prylspa | Förläng livslängden på dina köksredskap
Matlaging
  • Använd endast redskap av trä, plast eller silikon. Metallredskap, knivar och stålull kan skada beläggningen.
  • Värm upp din non-stickpanna långsamt och använd inte för hög värme. Beläggningen kan då ta skada och förlora non-stick egenskaperna.
Rengöring
  • Låt stekpannan svalna innan rengöring.
  • Handdiska stekpannan med diskborste eller mjuk svamp, hett vatten och diskmedel. Maskindiskmedel kan skada beläggningen.
  • Det är viktigt att diska pannan noggrant efter användning så att all fett- och proteinhinna som bildats på ytan försvinner. Detta för att inte ytan ska ta skada och bevara sin släpp-lätt effekt till nästa gång.
  • Använd aldrig stålull för att rengöra pannan, det sliter på beläggningen.