Recept av Johanna CryerIngredienser:100 g brynt smör1 dl mjölk3 stora ägg2 dl strösockerCitronzest från en stor citron1/2 citron3 dl vetemjöl2 tsk bakpulver2 tsk vaniljsockerEn nypa saltSockerlag:½ citron½ dl socker2-3 msk vattenGlasyr:Resten av sockerlag1 dl florsocker1-2 tsk vatten
Gör så härBryn smöret genom att koka smöret på medium värme i en liten kastrull. Tar ungefär 5 minuter. Låt svalna.Sätt ugnen på 175 c. Smörj en sockerkaksform.Blanda socker och citronzest i en bunke, massera in citronzesten med sockret med händerna eller elvisp.Vispa ägg och sockerblandningen riktigt vitt och pösigt med en elvisp.Blanda alla torra ingredienser I en skål.Häll mjölken i det brynta smöret.Sikta torra ingredienserna i äggblandningen och vänd med en slickepott.Häll i smör/mjölk blandningen och juice från en halv citron, och vänd till en slät smet. Blanda inte för mycket.Häll smeten i bakformen och baka i cirka 40 minuter.Sockerlag:Koka upp alla ingredienser tills sockret har smält.Pensla sockerlag på den nygräddade sockerkakan.När kakan har svalnat, ta ut kakan ur formen och pensla sockerlag på resten av kakan.Glasyr:Blanda resten av sockerlagen med florsocker. Häll i lite vatten i taget tills du är nöjd med konsistensen.Häll glasyren över kakan.Dekorera med ätbara blommor och servera.
Citronsockerkaka med brynt smör
Recept av Johanna Cryer
Ingredienser:
100 g brynt smör
1 dl mjölk
3 stora ägg
2 dl strösocker
Citronzest från en stor citron
1/2 citron
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
En nypa salt
Sockerlag:
½ citron
½ dl socker
2-3 msk vatten
Glasyr:
Resten av sockerlag
1 dl florsocker
1-2 tsk vatten
Gör så här
- Bryn smöret genom att koka smöret på medium värme i en liten kastrull. Tar ungefär 5 minuter. Låt svalna.
- Sätt ugnen på 175 c. Smörj en sockerkaksform.
- Blanda socker och citronzest i en bunke, massera in citronzesten med sockret med händerna eller elvisp.
- Vispa ägg och sockerblandningen riktigt vitt och pösigt med en elvisp.
- Blanda alla torra ingredienser I en skål.
- Häll mjölken i det brynta smöret.
- Sikta torra ingredienserna i äggblandningen och vänd med en slickepott.
- Häll i smör/mjölk blandningen och juice från en halv citron, och vänd till en slät smet. Blanda inte för mycket.
- Häll smeten i bakformen och baka i cirka 40 minuter.
Sockerlag:
- Koka upp alla ingredienser tills sockret har smält.
- Pensla sockerlag på den nygräddade sockerkakan.
- När kakan har svalnat, ta ut kakan ur formen och pensla sockerlag på resten av kakan.
Glasyr:
- Blanda resten av sockerlagen med florsocker. Häll i lite vatten i taget tills du är nöjd med konsistensen.
- Häll glasyren över kakan.
- Dekorera med ätbara blommor och servera.