Till 6 personerTid: 1 h 15 minCOQ AU VIN1 kg kycklingbröstfilé1 tsk salt/svartpepparSmör till stekning200 gram rökt sidfläsk alt bacon5 schalottenlökar3 vitlöksklyftor350 gram champinjoner5 dl rött vin2 dl vatten5 msk flytande kycklingfond1 msk soja 4 lagerblad2 tsk torkad timjanPARMESANCREME FRAICHE4-5 dl crème fraiche3 dl grovriven parmesan1-2 vitlöksklyftor, finhackade2 krm salt & svartpeppar1 tsk flytande honungFRÖSTRÖSSEL1 dl solrosfrön1 dl pumpakärnor ÖRTHACK½ kruka färsk timjan½ kruka färsk persilja
Gör så härCoq au vin
2. Finskiva fläsket, skala och skär lök och vitlök i mindre bitar.3. Skölj champinjonerna och dela på mitten.4. Lägg över den stekta kycklingen i en gryta och häll över vin, vatten, kycklingfond, soja, lagerblad och torkad timjan. Låt koka ihop i ca 10-15 minuter.5. Stek fläsk, lök, vitlök och champinjoner i stekpannan och lägg sedan över i grytan, låt puttra ytterligare 15 minuter. Smaka av!Parmesancrème fraiche
Fröströssel7. Hetta upp en stekpanna och lägg i frön/nötter i några minuter och rör om. De skall få fin färg och en rostad smakkaraktär utan att bli brända.Örthack
Vid servering:
Coq au vin med Parmesancréme fraiche
Upptäck en läcker fransk klassiker med en tvist i form av Coq au vin med Parmesancréme fraiche.
Denna härliga rätt kombinerar mört kycklingbröstfilé med smakrika ingredienser och serveras med en krämig parmesancréme fraiche. Receptet är perfekt för sex personer och tar cirka 1 timme och 15 minuter att tillaga.
Servera Coq au vin med en generös klick Parmesancréme fraiche, strö över fröströssel och toppa med färskt örthack. Njut av denna smakrika rätt tillsammans med ett gott bröd eller potatismos.
Ingredienser
Till 6 personer
Tid: 1 h 15 min
COQ AU VIN
1 kg kycklingbröstfilé
1 tsk salt/svartpeppar
Smör till stekning
200 gram rökt sidfläsk alt bacon
5 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
350 gram champinjoner
5 dl rött vin
2 dl vatten
5 msk flytande kycklingfond
1 msk soja
4 lagerblad
2 tsk torkad timjan
PARMESANCREME FRAICHE
4-5 dl crème fraiche
3 dl grovriven parmesan
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
2 krm salt & svartpeppar
1 tsk flytande honung
FRÖSTRÖSSEL
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
ÖRTHACK
½ kruka färsk timjan
½ kruka färsk persilja
Gör så här
Coq au vin
1. Skär kycklingen i stora bitar, salta och peppra. Hetta upp en stekpanna med smör och lägg i kycklingen, rör om och låt steka några minuter.
1. Skär kycklingen i stora bitar, salta och peppra. Hetta upp en stekpanna med smör och lägg i kycklingen, rör om och låt steka några minuter.
2. Finskiva fläsket, skala och skär lök och vitlök i mindre bitar.
3. Skölj champinjonerna och dela på mitten.
4. Lägg över den stekta kycklingen i en gryta och häll över vin, vatten, kycklingfond, soja, lagerblad och torkad timjan. Låt koka ihop i ca 10-15 minuter.
5. Stek fläsk, lök, vitlök och champinjoner i stekpannan och lägg sedan över i grytan, låt puttra ytterligare 15 minuter. Smaka av!
Parmesancrème fraiche
6. Blanda ihop crème fraiche, grovriven parmesan, vitlökshack, salt/peppar och honung i en skål.
6. Blanda ihop crème fraiche, grovriven parmesan, vitlökshack, salt/peppar och honung i en skål.
Fröströssel
7. Hetta upp en stekpanna och lägg i frön/nötter i några minuter och rör om. De skall få fin färg och en rostad smakkaraktär utan att bli brända.
Örthack
8. Grovhacka timjan och persilja just innan servering och toppa grytan och var portion med.
8. Grovhacka timjan och persilja just innan servering och toppa grytan och var portion med.
Vid servering:
Toppa den varma grytan med fröströssel och örthack, samt ha skålar bredvid med parmesancrèmefraiche, fröströssel, örthack och en härlig grönsallad. Eventuellt en skål med nykokt råris och ett surdegsbröd.
Toppa den varma grytan med fröströssel och örthack, samt ha skålar bredvid med parmesancrèmefraiche, fröströssel, örthack och en härlig grönsallad. Eventuellt en skål med nykokt råris och ett surdegsbröd.