Receptet kommer från tidningen Hembakat
50 g jäst150 g smör3 dl mjölk1 ½ dl strösocker½ tsk salt1 ägg11-12 dl vetemjölFYLLNING100 g smör, rumsvarmt250 g hasselnötskräm, t ex NutellaPENSLING & GARNERING1 äggEv. mandelspånEv. pärlsockerGör så här1.2.3.4.5.6.7.8.
Gifflar med Hasselnötskräm
Ingredienser
50 g jäst
150 g smör
3 dl mjölk
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
11-12 dl vetemjöl
FYLLNING
100 g smör, rumsvarmt
250 g hasselnötskräm, t ex Nutella
PENSLING & GARNERING
1 ägg
Ev. mandelspån
Ev. pärlsocker
Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, häll på mjölken och låt blandningen bli fingervarm, ca 37 grader. Lös upp jästen med lite av vätskan.
2. Tillsätt resten av vätskan, strösocker, salt och ägg. Blanda till sist i vetemjölet, inte allt på en gång, och bearbeta degen smidig. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
3. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör och hasselnötskräm i en skål.
4. Ta upp degen och knåda den lätt. Dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en stor rundel och skär den i 8 trekanter.
5. Lägg en klick fyllning på den bredaste delen. Rulla ihop gifflarna med start från den bredaste delen.
6. Lägg gifflarna med skarven nedåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 20 min.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö eventuellt på mandelspån eller pärlsocker.
8. Grädda gifflarna mitt i ugnen i 7–8 min. Låt dem svalna på galler. Det går utmärkt att frysa bullarna.
Receptet kommer från tidningen Hembakat