Till 6-8 burgare3-4 medelstora avokadorFärskpressad saft från 1 limeOlivoljaMARINERADE BÖNOR3 dl kokta svarta bönor2-3 rökta eller grillade tomater 1 finhackad salladslök1 tsk finhackad serranochili1 msk finhackad färsk koriander1 tsk finhackad vitlök1 msk vitvinsvinäger2 msk olivoljaZest från 1 limeTILL SERVERING6 hamburgerbrödSmör till bröden6 msk crème fraiche Färsk persilja och korianderCayennepeppar
Gör så här1. Skölj bönorna och låt dem rinna av ordentligt i ett durkslag.2. Tänd grillen och rök eller grilla tomaterna. Du kan så klart hoppa över att röka tomaterna och låta dem vara naturella i stället, men den rökiga smaken ger en fantastiskt fin dimension till bönröran.3. Hacka 2–3 tomater och blanda med övriga ingredienser till de marinerade bönorna i en skål. Rör om försiktigt och ställ åt sidan.4. Halvera avokadorna och pilla ur kärnorna. Gröp sedan försiktigt ur avokadoköttet med en sked. Skär ut så stora skivor som möjligt, cirka 1 cm tjocka, beroende på avokadons storlek. Lägg skivorna på en tallrik och pensla dem först med limesaft och sedan med olja.5. Grilla avokadoskivorna hastigt på en kolgrill över riktigt hög värme eller bränn av ytan med en gasolbrännare. Avokadons yta ska bli karamelliserad, nästan bränd, medan avokadon inuti ska vara kall och ha kvar sin konsistens.6. Smöra bröden på snittytan och grilla dem hastigt på grillen.7. Lägg en generös klick marinerade bönor på varje bröd. Lägg sedan på 2 avokadoskivor, en klick crème fraiche, lite persilja och koriander. Avsluta med pudra över lite cayennepeppar.
Grillad avokadoburgare
Ingredienser
Till 6-8 burgare
3-4 medelstora avokador
Färskpressad saft från 1 lime
Olivolja
MARINERADE BÖNOR
3 dl kokta svarta bönor
2-3 rökta eller grillade tomater
1 finhackad salladslök
1 tsk finhackad serranochili
1 msk finhackad färsk koriander
1 tsk finhackad vitlök
1 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
Zest från 1 lime
TILL SERVERING
6 hamburgerbröd
Smör till bröden
6 msk crème fraiche
Färsk persilja och koriander
Cayennepeppar
Gör så här
1. Skölj bönorna och låt dem rinna av ordentligt i ett durkslag.
2. Tänd grillen och rök eller grilla tomaterna. Du kan så klart hoppa över att röka tomaterna och låta dem vara naturella i stället, men den rökiga smaken ger en fantastiskt fin dimension till bönröran.
3. Hacka 2–3 tomater och blanda med övriga ingredienser till de marinerade bönorna i en skål. Rör om försiktigt och ställ åt sidan.
4. Halvera avokadorna och pilla ur kärnorna. Gröp sedan försiktigt ur avokadoköttet med en sked. Skär ut så stora skivor som möjligt, cirka 1 cm tjocka, beroende på avokadons storlek. Lägg skivorna på en tallrik och pensla dem först med limesaft och sedan med olja.
5. Grilla avokadoskivorna hastigt på en kolgrill över riktigt hög värme eller bränn av ytan med en gasolbrännare. Avokadons yta ska bli karamelliserad, nästan bränd, medan avokadon inuti ska vara kall och ha kvar sin konsistens.
6. Smöra bröden på snittytan och grilla dem hastigt på grillen.
7. Lägg en generös klick marinerade bönor på varje bröd. Lägg sedan på 2 avokadoskivor, en klick crème fraiche, lite persilja och koriander. Avsluta med pudra över lite cayennepeppar.