Tänk på att laxen gärna ska vara odlad, annars krävs det att laxen varit fryst i några dygn innan.
1 kg filéad lax4 msk salt3 msk socker2 tsk grovsstött vitpepparRikligt med dillGör så här1. Lägg vitpeppar i en mortel och stöt sönder vitpepparkornen. 2. Blanda salt, socker, vitpeppar och grovklippt dill i en skål. 3. Strö blandningen över laxens alla sidor. 4. Lägg sedan laxen i en plastpåse och låt den ligga i 2 dygn. Vänd laxen och rör om i påsen med 12 timmars mellanrum. 5. Efter två dygn är laxen redo att skäras tunt och serveras. 6. Servera med kokt potatis med dill samt gurka och vårlök. Laxen håller i ca en vecka i kylskåpet.
Hemgravad Lax
Ingredienser
1 kg filéad lax
4 msk salt
3 msk socker
2 tsk grovsstött vitpeppar
Rikligt med dill
Gör så här
Tänk på att laxen gärna ska vara odlad, annars krävs det att laxen varit fryst i några dygn innan.
1. Lägg vitpeppar i en mortel och stöt sönder vitpepparkornen.
2. Blanda salt, socker, vitpeppar och grovklippt dill i en skål.
3. Strö blandningen över laxens alla sidor.
4. Lägg sedan laxen i en plastpåse och låt den ligga i 2 dygn. Vänd laxen och rör om i påsen med 12 timmars mellanrum.
5. Efter två dygn är laxen redo att skäras tunt och serveras.
6. Servera med kokt potatis med dill samt gurka och vårlök.
Laxen håller i ca en vecka i kylskåpet.