KAKA100 g smör1/2 dl gräddfil2 st ägg2 dl strösocker3 dl vetemjöl2 tsk malen kanel1 1/2 tsk malen ingefära1 1/2 tsk malda kryddnejlikor2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonatGLASYR200 g naturell färskost, ex. Philadelphia (ej lättvariant) 2 dl florsocker2 tsk vaniljsocker50 g smör
Gör så här1. Sätt ugnen på 175°.2. Smält smöret, häll i gräddfilen och låt svalna. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1,5 liter.3. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smörblandningen i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten försiktigt. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Låt svalna.4. Blanda det rumsvarma smöret med färskosten samt flor- och vaniljsocker i en bunke. Vispa tills inga klumpar finns kvar och bre på den svala pepparkakan.5. Dekorera kakan efter tycke och smak, lingon passar bra till.
Julig mjuk pepparkaka
Sprid julstämning med en saftig och kryddig mjuk pepparkaka! Den här klassiska favoriten bjuder på en perfekt balans av kanel, ingefära och kryddnejlika, toppad med en len färskostglasyr. Enkel att baka och oemotståndligt god – perfekt till adventsfikat eller som dessert på julbordet.
Ingredienser
KAKA
100 g smör
1/2 dl gräddfil
2 st ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk malen kanel
1 1/2 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk malda kryddnejlikor
2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat
GLASYR
200 g naturell färskost, ex. Philadelphia (ej lättvariant)
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
50 g smör
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smält smöret, häll i gräddfilen och låt svalna. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1,5 liter.
3. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smörblandningen i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten försiktigt. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Låt svalna.
4. Blanda det rumsvarma smöret med färskosten samt flor- och vaniljsocker i en bunke. Vispa tills inga klumpar finns kvar och bre på den svala pepparkakan.
5. Dekorera kakan efter tycke och smak, lingon passar bra till.