Till 4 personer 1 kg oxfilé eller rostasfilé 1 kg potatis2 dl mjölk100 g smör1 st äggula 2 dl grädde2 st buljongtärningar 3 msk redning En skvätt worcestershiresås2 msk sötstark senap 2 msk ströbröd
Gör så här Potatis i mos (potatismos)1. Skala potatisen och koka upp vatten i en kastrull. Salta vattnet.2. Lägg i potatisen och koka tills de är färdigkokta.3. Häll i 2 dl mjölk och 100 g smör i en kastrull och koka upp tills smöret har smält.4. Pressa potatisen med en potatispress.5. Häll sedan i mjölken och smöret och blanda runt. Salta och peppra efter smak och tillsätt muskotnöt om du önskar.6. Lägg i en äggula i potatisen och rör om ordentligt.
1. Häll upp 2 dl vatten i en kastrull och låt det koka upp.2. Lägg i två buljongtärningar och låt koka till tärningarna har smält.3. Häll sedan i 2 dl grädde och en skvätt worcestershiresås.4. Låt det koka upp och smaka av med salt och peppar.5. Tillsätt sedan 3 msk redning och rör om med en visp till det tjocknat till.
1. Sätt ugnen på 150 grader.2. Lägg in köttet rått i ugnen och stoppa in en termometer för att hålla koll på temperaturen.3. Vid 50 grader innertemperatur tar du ut köttet.4. Låt det vila i ca 15 minuter och värm upp en stekpanna på hög värme.5. Torka av köttet ordentligt tills det är torrt. Olja sedan in köttet med en liten skvätt olja.6. Salta och peppra köttet och lägg sedan i stekpannan på hög värme. Det ska gå snabbt att få färg på köttet.7. Efter att köttet fått färg på alla sidor, lägg köttet i en ugnsform och pensla den med senap. Strö sedan ströbrödet över köttet.8. Höj temperaturen på ugnen till 250 grader med toppvärme och griljera köttet i ugnen tills den fått fin färg.9. Ta ut efter ca 6 minuter och låt köttet vila.
Julstek med "potatis i mos"
Ingredienser
Till 4 personer
1 kg oxfilé eller rostasfilé
1 kg potatis
2 dl mjölk
100 g smör
1 st äggula
2 dl grädde
2 st buljongtärningar
3 msk redning
En skvätt worcestershiresås
2 msk sötstark senap
2 msk ströbröd
Gör så här
Potatis i mos (potatismos)
1. Skala potatisen och koka upp vatten i en kastrull. Salta vattnet.
2. Lägg i potatisen och koka tills de är färdigkokta.
3. Häll i 2 dl mjölk och 100 g smör i en kastrull och koka upp tills smöret har smält.
4. Pressa potatisen med en potatispress.
5. Häll sedan i mjölken och smöret och blanda runt. Salta och peppra efter smak och tillsätt muskotnöt om du önskar.
6. Lägg i en äggula i potatisen och rör om ordentligt.
Gräddsås
1. Häll upp 2 dl vatten i en kastrull och låt det koka upp.
2. Lägg i två buljongtärningar och låt koka till tärningarna har smält.
3. Häll sedan i 2 dl grädde och en skvätt worcestershiresås.
4. Låt det koka upp och smaka av med salt och peppar.
5. Tillsätt sedan 3 msk redning och rör om med en visp till det tjocknat till.
Kött
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Lägg in köttet rått i ugnen och stoppa in en termometer för att hålla koll på temperaturen.
3. Vid 50 grader innertemperatur tar du ut köttet.
4. Låt det vila i ca 15 minuter och värm upp en stekpanna på hög värme.
5. Torka av köttet ordentligt tills det är torrt. Olja sedan in köttet med en liten skvätt olja.
6. Salta och peppra köttet och lägg sedan i stekpannan på hög värme. Det ska gå snabbt att få färg på köttet.
7. Efter att köttet fått färg på alla sidor, lägg köttet i en ugnsform och pensla den med senap. Strö sedan ströbrödet över köttet.
8. Höj temperaturen på ugnen till 250 grader med toppvärme och griljera köttet i ugnen tills den fått fin färg.
9. Ta ut efter ca 6 minuter och låt köttet vila.