Till 6-8 portionerPAJDEG4 dl vetemjöl 175 g smör eller margarin3 msk kallt vattenFYLLNING½ purjolök1 msk smör eller margarin300 g kallrökt lax 1 avokadoÄGGSTANNING4 ägg4 dl mjölk1½ dl vispgrädde2 dl riven ostDillSalt och peppar
Gör såhär1. Sätt ugnen på 225°C.2. Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa och tillsätt vatten, arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form och låt stå kallt i 30 minuter. Nagga och förgrädda pajskalet i 10 minuter.3. Skölj och strimla purjolöken och fräs den mjuk i en stekpanna med smör. Lägg över i pajskalet. Strö över strimlad lax och tärnad avokado.4. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, ost, dill, salt och peppar och häll i formen.5. Grädda i ca 45 minuter och låt svalna.
Lax- och avokadopaj
Ingredienser
Till 6-8 portioner
PAJDEG
4 dl vetemjöl
175 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten
FYLLNING
½ purjolök
1 msk smör eller margarin
300 g kallrökt lax
1 avokado
ÄGGSTANNING
4 ägg
4 dl mjölk
1½ dl vispgrädde
2 dl riven ost
Dill
Salt och peppar
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa och tillsätt vatten, arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form och låt stå kallt i 30 minuter. Nagga och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
3. Skölj och strimla purjolöken och fräs den mjuk i en stekpanna med smör. Lägg över i pajskalet. Strö över strimlad lax och tärnad avokado.
4. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, ost, dill, salt och peppar och häll i formen.
5. Grädda i ca 45 minuter och låt svalna.