6 portioner800 gr lammkött3 st aubergin1 msk salt2 st gul lök1 st köttbuljong 6 dl vatten2 krm svartpeppar2 krm gurkmeja2 st lagerblad2 msk olja 2,5 dl gula linser 2 msk tomatpuré 1 dl krossade/passerade tomater 2 msk torkad lime (Limo amani) alt. 2 msk pressad lime
Gör så här1. Skär köttet i mindre bitar, skala och hacka lök och vitlök. Stek löken i 2 matskedar olja i ca 5 min.2. Lägg till köttet, salta, peppra och addera gurkmejan. Stek ytterligare i ca 5 min tills kryddorna börjar dofta.3. Lägg till vitlöken, lagerbladen, köttbuljongen och blanda väl.4. Tillsätt tomatpurén och rör om.5. Tillsätt 6 dl vatten och låt grytan koka, därefter sänk till mellan värmen i ca 45 min.6. Tillsätt linserna och torkad lime/pressade lime och krossade tomaterna i grytan och låt den koka klart i 30-40 min.7. Skala auberginerna och stek de under tiden.8. Servera köttgrytan i en djupare tallrik och garnera den med auberginerna över grytan.
Ghejme Bademjon - persisk lammgryta
Recept av Elahe Rouhdoust
6 portioner
800 gr lammkött
3 st aubergin
1 msk salt
2 st gul lök
1 st köttbuljong
6 dl vatten
2 krm svartpeppar
2 krm gurkmeja
2 st lagerblad
2 msk olja
2,5 dl gula linser
2 msk tomatpuré
1 dl krossade/passerade tomater
2 msk torkad lime (Limo amani) alt. 2 msk pressad lime
Gör så här
1. Skär köttet i mindre bitar, skala och hacka lök och vitlök. Stek löken i 2 matskedar olja i ca 5 min.
2. Lägg till köttet, salta, peppra och addera gurkmejan. Stek ytterligare i ca 5 min tills kryddorna börjar dofta.
3. Lägg till vitlöken, lagerbladen, köttbuljongen och blanda väl.
4. Tillsätt tomatpurén och rör om.
5. Tillsätt 6 dl vatten och låt grytan koka, därefter sänk till mellan värmen i ca 45 min.
6. Tillsätt linserna och torkad lime/pressade lime och krossade tomaterna i grytan och låt den koka klart i 30-40 min.
7. Skala auberginerna och stek de under tiden.
8. Servera köttgrytan i en djupare tallrik och garnera den med auberginerna över grytan.