DEG5 dl vatten800 g mjöl20 g jäst25 g salt3 msk olivoljaBIANCO - VÄSTERBOTTENOST, PICKLAD RÖDLÖK & LÖJROM2 st picklade rödlökar (skivad rödlök som läggs in i sötsyrlig ättikslag) 2-3 dl Crème fraiche eller smetana3 dl riven västerbottenost1 dl dill, plockad5 kokta potatisar1 msk olivolja extra virginMinst 10 g löjrom till topping per pizzettaROSSO - BURRATA, CHILI, LUFTTORKAD SKINKA2 dl tomatsås2 burrata eller mozzarella12 skivor god lufttorkad skinka1 skivad röd chiliBasilikaOlivolja
Gör så härDegen1. Rör ut jästen i 26° vatten och blanda i övriga ingredienser till degen och arbeta den elastisk i ca 10 minuter.2. Låt vila i 45 minuter innan man bakar ut den. Om man vill man förbereda degen dagen innan använd kallt vatten, arbeta den samma tid och sätt sedan in i kyl. Tag då ut den vid användning och sätt i rumstemperatur ca 1h så att jäsning kommer igång.3. Vid utbakning; Kavla eller arbeta ut degen till ca 15 cm avlånga plattor.Bianco1. Bred ut crème fraichen på de små ovala pizzadegarna och fördela osten ovanpå och toppa med skivad potatis och lite chiliflakes.2. Baka sen i grillen tills de fått färg ca: 5 min. Alternativt: ha heta uppvärmda plåtar i en 250° i ugn och baka dem direkt på plåt. Avsluta med att klicka ut löjrom och plockad dill.3. Tips: om du kommer över ett gäng kantareller ska de givetvis förgylla din vita pizzetta!Rosso1. Bred tomatsås över flarnen och strössla på ost, chili & burrata/mozzarella2. Baka av i ugnen på plåt eller direkt på stenhäll i pizzaugnen.3. Toppas med en magiskt god lufttorkad skinka, en god olivolja och riven basilika!TIPS!
Pizzettas
Ingredienser
DEG
5 dl vatten
800 g mjöl
20 g jäst
25 g salt
3 msk olivolja
BIANCO - VÄSTERBOTTENOST, PICKLAD RÖDLÖK & LÖJROM
2 st picklade rödlökar (skivad rödlök som läggs in i sötsyrlig ättikslag)
2-3 dl Crème fraiche eller smetana
3 dl riven västerbottenost
1 dl dill, plockad
5 kokta potatisar
1 msk olivolja extra virgin
Minst 10 g löjrom till topping per pizzetta
ROSSO - BURRATA, CHILI, LUFTTORKAD SKINKA
2 dl tomatsås
2 burrata eller mozzarella
12 skivor god lufttorkad skinka
1 skivad röd chili
Basilika
Olivolja
Gör så här
Degen
1. Rör ut jästen i 26° vatten och blanda i övriga ingredienser till degen och arbeta den elastisk i ca 10 minuter.
2. Låt vila i 45 minuter innan man bakar ut den. Om man vill man förbereda degen dagen innan använd kallt vatten, arbeta den samma tid och sätt sedan in i kyl. Tag då ut den vid användning och sätt i rumstemperatur ca 1h så att jäsning kommer igång.
3. Vid utbakning; Kavla eller arbeta ut degen till ca 15 cm avlånga plattor.
Bianco
1. Bred ut crème fraichen på de små ovala pizzadegarna och fördela osten ovanpå och toppa med skivad potatis och lite chiliflakes.
2. Baka sen i grillen tills de fått färg ca: 5 min. Alternativt: ha heta uppvärmda plåtar i en 250° i ugn och baka dem direkt på plåt. Avsluta med att klicka ut löjrom och plockad dill.
3. Tips: om du kommer över ett gäng kantareller ska de givetvis förgylla din vita pizzetta!
Rosso
1. Bred tomatsås över flarnen och strössla på ost, chili & burrata/mozzarella
2. Baka av i ugnen på plåt eller direkt på stenhäll i pizzaugnen.
3. Toppas med en magiskt god lufttorkad skinka, en god olivolja och riven basilika!
TIPS! Får du deg över- går den fint att frysa och plockas ut vid nytt pizzetta tillfälle!