Till 4 portionerCa 1 kg lammstek1 gul lök2 vitlöksklyftor1 dl äppelmos5 dl torr cider2 tsk dijonsenap2 tsk riven färsk ingefära1 tsk salt1 tsk svartpepparen nypa chilipepparca 20 sparris 100 g färsk getost, smuladPICKLADE RÄDISORCa 10 rädisor, gärna blandade färger½ dl ättiksprit (12%)1 dl strösocker1 ½ dl vattenMYNTASÅS3 dl hårdpackad mynta1 dl hårdpackad persilja1 vitlöksklyfta, skaladFinrivet skal från ½ citron2 msk färskpressad citronCa ½ dl olivoljaSalt och svartpeppar
Gör så här1. Börja med att göra de picklade rädisorna genom att koka upp lagen. Låt svalna. Skiva rädisorna, lägg ner i lagen och låt stå i några timmar.2. Värm ugnen till 150 grader.3. Skala lök och vitlök. Skär löken i klyftor och krossa vitlöksklyftorna.4. Lägg lammsteken i en stekgryta. Blanda äppelmos, cider och senap och häll ner det i grytan. Tillsätt resterande ingredienser. Lägg på ett lock och låt sjuda i ugnen i 2 timmar.5. Sänk värmen i ugnen till 100 grader och låt lammet stå i ytterligare 2 – 2 ½ timmar tills köttet lätt faller sönder. Ta upp köttet ur grytan och lägg det åt sidan.6. Koka ihop vätskan på spisen tills det är 2–3 dl kvar. Lägg tillbaka köttet i grytan. Dra isär det i strimlor med två gafflar och blanda med den hopkokta vätskan. Smaka av med salt och peppar.
Pulled lamm med sparris, chèvre, picklade rädisor och myntasås
Ingredienser
Till 4 portioner
Ca 1 kg lammstek
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl äppelmos
5 dl torr cider
2 tsk dijonsenap
2 tsk riven färsk ingefära
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
en nypa chilipeppar
ca 20 sparris
100 g färsk getost, smulad
PICKLADE RÄDISOR
Ca 10 rädisor, gärna blandade färger
½ dl ättiksprit (12%)
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten
MYNTASÅS
3 dl hårdpackad mynta
1 dl hårdpackad persilja
1 vitlöksklyfta, skalad
Finrivet skal från ½ citron
2 msk färskpressad citron
Ca ½ dl olivolja
Salt och svartpeppar
Gör så här
1. Börja med att göra de picklade rädisorna genom att koka upp lagen. Låt svalna. Skiva rädisorna, lägg ner i lagen och låt stå i några timmar.
2. Värm ugnen till 150 grader.
3. Skala lök och vitlök. Skär löken i klyftor och krossa vitlöksklyftorna.
4. Lägg lammsteken i en stekgryta. Blanda äppelmos, cider och senap och häll ner det i grytan. Tillsätt resterande ingredienser. Lägg på ett lock och låt sjuda i ugnen i 2 timmar.
5. Sänk värmen i ugnen till 100 grader och låt lammet stå i ytterligare 2 – 2 ½ timmar tills köttet lätt faller sönder. Ta upp köttet ur grytan och lägg det åt sidan.
6. Koka ihop vätskan på spisen tills det är 2–3 dl kvar. Lägg tillbaka köttet i grytan. Dra isär det i strimlor med två gafflar och blanda med den hopkokta vätskan. Smaka av med salt och peppar.