1 saltsten600 g koljafilé1 tsk rapsolja100 g osaltat smör1 msk kapris (ordentligt silad) 1 msk hackad dill1 fänkål (tunt skivad, gärna på mandolin) 50 g babyspenat2 blodapelsiner (skurna i små klyftor)0,5 tunt skivad rödlök1 msk citronjuice1,5 msk extra virgin olivoljaSalt och peppar
Gör så här1. Värm stenarna på låg värme i grill med lock. Öka temperaturen till medelhög och fortsätt värma i 15 minuter (reglera genom att öka eller sänka mängden kol eller gas beroende på grill).2. Gör fyra filéer och gnid in dem i olja. Placera två filéer åt gången på saltstenen och tillaga 1–2 minuter på varje sida.3. Blanda rödlök, olivolja, citronjuice, salt och peppar till en dressing. Vänd ner i en skål tillsammans med fänkål, spenat och apelsiner.4. Smält smöret i en kastrull och låt det brynas tills det får en karamelliserad nötig doft. Ta av kastrullen och rör ner kapris och dill. Servera smöret tillsammans med fisken.
Saltstensbakad kolja med citrussallad
Ingredienser
1 saltsten
600 g koljafilé
1 tsk rapsolja
100 g osaltat smör
1 msk kapris (ordentligt silad)
1 msk hackad dill
1 fänkål (tunt skivad, gärna på mandolin)
50 g babyspenat
2 blodapelsiner (skurna i små klyftor)
0,5 tunt skivad rödlök
1 msk citronjuice
1,5 msk extra virgin olivolja
Salt och peppar
Gör så här
1. Värm stenarna på låg värme i grill med lock. Öka temperaturen till medelhög och fortsätt värma i 15 minuter (reglera genom att öka eller sänka mängden kol eller gas beroende på grill).
2. Gör fyra filéer och gnid in dem i olja. Placera två filéer åt gången på saltstenen och tillaga 1–2 minuter på varje sida.
3. Blanda rödlök, olivolja, citronjuice, salt och peppar till en dressing. Vänd ner i en skål tillsammans med fänkål, spenat och apelsiner.
4. Smält smöret i en kastrull och låt det brynas tills det får en karamelliserad nötig doft. Ta av kastrullen och rör ner kapris och dill. Servera smöret tillsammans med fisken.