TÅRTBOTTEN3 st ägg2 dl socker2 st bittermandel, riven + några droppar mandelarom50 g smält smör1 dl mjölk1,5 dl mjöl1,5 dl mandelmjöl1,5 tsk bakpulver2 tsk vaniljsockerFROSTING400 g färskost100 g smör2 dl florsocker1,5 dl slät aprikosmarmeladKOLASÅS1 dl grädde1 dl socker1 dl sirap, ljus1 tsk vaniljsocker
Gör så här1. Smält smöret och häll i mjölken.2. Vispa ägg och socker.3. Häll i äggsmeten och blanda i resten utan den hackade mandeln.4. Häll i smeten i tre mindre formar (16 cm) och strö över den hackade sötmandeln. Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i ca 30 minuter, eller tills den blivit gyllenbrun och det inte fastnar någon smet på bakstickan, låt svalna.5. Gör kolasåsen. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka upp och låt det puttra på låg värme i ca 5 minuter och rör i vaniljsockret. Låt svalna helt.6. Gör frostingen. Blanda ihop samtliga ingredienser till en jämn smet. Bred ut ett lager mellan varje botten och täck sedan hela kakan med samma frosting.7. Ringla på kolasåsen och låt den rinna ner över kanten på tårtan. Dekorera med färska aprikoser, några gröna blad och björnbär.
Somrig tårta med kolasås
Ingredienser
TÅRTBOTTEN
3 st ägg
2 dl socker
2 st bittermandel, riven + några droppar mandelarom
50 g smält smör
1 dl mjölk
1,5 dl mjöl
1,5 dl mandelmjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
FROSTING
400 g färskost
100 g smör
2 dl florsocker
1,5 dl slät aprikosmarmelad
KOLASÅS
1 dl grädde
1 dl socker
1 dl sirap, ljus
1 tsk vaniljsocker
Gör så här
1. Smält smöret och häll i mjölken.
2. Vispa ägg och socker.
3. Häll i äggsmeten och blanda i resten utan den hackade mandeln.
4. Häll i smeten i tre mindre formar (16 cm) och strö över den hackade sötmandeln. Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i ca 30 minuter, eller tills den blivit gyllenbrun och det inte fastnar någon smet på bakstickan, låt svalna.
5. Gör kolasåsen. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka upp och låt det puttra på låg värme i ca 5 minuter och rör i vaniljsockret. Låt svalna helt.
6. Gör frostingen. Blanda ihop samtliga ingredienser till en jämn smet. Bred ut ett lager mellan varje botten och täck sedan hela kakan med samma frosting.
7. Ringla på kolasåsen och låt den rinna ner över kanten på tårtan. Dekorera med färska aprikoser, några gröna blad och björnbär.