1 msk spiskumminfrön1 msk korianderfrön1 hel kanelstång5 kardemummakapslar4 nejlikor5 pepparkorn eller svartpeppar
Gör så här1. Lägg alla ingredienserna i en torr stekpanna och rosta 3-5 minuter på låg värme.2. Låt svalna helt.3. Mixa fint och förvara i kryddburk med lock, då håller det fint i skafferiet länge.
Xawssh-kryddad kyckling med ris
Recept av Khadija Mohamud
Xawaash-blandning
1 msk spiskumminfrön
1 msk korianderfrön
1 hel kanelstång
5 kardemummakapslar
4 nejlikor
5 pepparkorn eller svartpeppar
Gör så här
1. Lägg alla ingredienserna i en torr stekpanna och rosta 3-5 minuter på låg värme.
2. Låt svalna helt.
3. Mixa fint och förvara i kryddburk med lock, då håller det fint i skafferiet länge.
Kryddat ris med friterade grönsaker
4 dl basmatiris
2 lök, gul
3 vitlöksklyftor
1 tomat
1 msk tomatpuré
1 hel kanelstång
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk gurkmeja
2 msk färsk koriander
1 msk xawaash
5-6 dl kokande vatten kokande
1 buljongtärning
4 msk olja
3 morötter
2 lagom stora potatisar
Salt
Socker
Olja att fritera i
Gör så här
1. Se till att du först gjort en xawaash-kryddblandning.
2. Skala löken och finhacka. Skala vitlöken och mortla tillsammans med färsk koriander.
3. Skär tomater i tärningar.
4. Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken tills den blir mjuk. Tillsätt kanel och rör runt lite.
5. Lägg i vitlöken, koriander, xawaash,paprikapulver, gurkmeja och stek allt en stund.
6. Tillsätt de hackade tomaterna, tomatpuré och låt koka på låg varme i 5 minuter.
7. Häll över riset som du tvättat ordentligt och blanda runt. Tillsätt kokande vatten och smula ner buljong. Koka upp och sänk värmen och låt koka 20 minuter.
8. Medan riset kokar är det dags att förbereda friterade grönsaker.
9. Skala potatis och morötter. Skär löken i strimlor.
10. Hetta upp olja i en panna och fritera potatisen i omgångar, ca 4-5 minuter. Lägg sedan i morötter och löken. Strö över salt och socker på de friterade grönsakerna.
Xawassh-kryddad kyckling
600 g kycklinglår
1 gul lök
En liten bit färsk ingefära
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
2 msk koriander
1 msk xawaash
1 tsk paprikapulver
Citronsaft från 1 citron
1 tsk gurkmeja
1 msk olja
Salt
Peppar
Gör så här
1. Skala löken och vitlöken.
2. Mixa samman löken, vitlöken, ingefära, koriander, citronsaft och olja.
3. Torka kyckling med hushållspapper och häll de torra kryddorna över. Låt gärna kycklingen marinera minst 2 timmar, men helst över natten.
4. Sätt ugnen på 200 grader. Baka kyckling mitten i ugnen 30 minuter.
5. Nu är det äntligen dags att sätta ihop alla momenten! Lägg upp det kryddade riset på ett stort fat och toppa med de friterade grönsakerna samt med kycklingen.
6. Avsluta med hackad färsk koriander och servera gärna med en god sallad!