Ätpinnar
Ätpinnar eller chopstick? Hos oss på Cervera hittar du ätpinnar i bra kvalitet. Allt från enklare ätpinnar i plast till exklusiva ätpinnar av rostfritt stål och porslin.
I lager
Finns i butik
Kategori
Varumärke
Serie
Material
Tillverkningsland
Designer
Färg
Pris
kr
kr
42 produkter
40 av 42 produkter
Ätpinnar eller Chopstick?
Att äta med pinnar har blivit allt vanligare i Sverige de senaste åren, mycket tack vare att sushi blivit populärt. Är man inte van vid att äta med chopsticks kan det vara lite knepigt att komma i gång. Här kommer därför en guide till hur du kan tänka när du använder chopsticks.
En liten guide till ätpinnar
Ätpinnar eller chopstick är pinnar som används i främst Östasien för att äta med. Pinnarna är oftast gjorda i trä och man håller dem i samma hand när man äter för att plocka upp till exempel ris, nudlar eller grönsaker med.
Här kommer några tips och tricks (och några no-nos!) för att bemästra ätpinnarna. Att få in tekniken med pinnar kan vara lite knepigt till en början – men misströsta inte! Det brukar bara ta ett par försök innan man har fått in knixen. Ett bra sätt att öva är att försöka lyfta olika små saker med pinnarna.
Äta med pinnar- Gör så här:
- Håll den undre pinnen stilla. Den ska ligga i tumvecket och lutas på toppen av ringfingret.
- Den övre pinnen lägger du lägger du mellan tummen och pekfingret. Ungefär som du håller i en penna.
- När du äter så rör du den övre pinnen upp och ned med hjälp av pekfingret och plockar på så sätt upp maten du ska äta.
Några japanska vett och etikett-tips
- Vänta tills värden har plockat upp sina pinnar för att hugga in innan du följer.
- Använd pinnarna parvis, inte en och en.
- Att slicka på ätpinnarna kan jämföras med att slicka på kniven. Undvik därför detta.
- Stick inte ned ätpinnarna i maten. I Japan förknippas ätpinnar som placerats på detta sätt med en hyllningsceremoni för de avlidna.
- Att vela med pinnarna när det är dags att hugga in kan ses som ett tecken på girighet.
- För inte ihop pinnarna i handen. Det kan betraktas som oartigt.
- Rör inte om maten mer än nödvändigt. De övriga bordsgrannarna kan tolka den manövern som att ni leker med maten.
- Använd händerna för att flytta på maträtter, aldrig pinnarna.
- Gestikulerar du mycket när du pratar, tänk på att inte vifta med pinnarna i luften.
Ätpinnars historia
Ätpinnarnas historia ska gå så långt tillbaka som 5000 år och de tros ha kinesiskt ursprung. Den stora kinesiske filosofen Konfucius vet man dock hade stor del i att det blev så utbrett att äta med pinnar. Han tyckte nämligen att man skulle lämna knivar i slakteriet och i köket där de hör hemma– en civiliserad människa äter med pinnar.
Olika ätpinnar i olika länder
Ätpinnarna skiljer sig från land till land i utförande och material. Här är en liten guide till några olika länders ätpinnar.
- Kinesiska ätpinnar är längre än de andra pinnarna och har en längd på ungefär 25 centimeter. Kinesiska ätpinnar tillverkas av de flesta material.
- Japanska ätpinnar är korta och är spetsiga. De är traditionellt tillverkade av gjorda trä eller bambu och är laserade.
- Koreanska ätpinnar är av mellanlånga och har en smal, rektangulär form. De är ofta tillverkade av metall, historiskt sett av brons och silver. Många koreanska ätpinnar är dekorerade.
- Vietnamesiska ätpinnar liknar de kinesiska ätpinnarna till utformningen i det att de är långa och trubbiga.