Kosta Boda
Kosta Boda grundades 1742 och erbjuder samtida bruks- och inredningsprodukter samt konstglas med ursprung i svensk designtradition, med ett sortiment fokuserat mot en modern livsstil och ett progressivt och modigt uttryck i en premiumposition.
I lager
Finns i butik
Kategori
Varumärke
Serie
Material
Tillverkningsland
Designer
Färg
Pris
kr
kr
224 produkter
40 av 224 produkter
Glaskonstnärer Kosta Boda
1897 ställde Kosta ut glas vid Stockholmsutställningen och fick då kritik för att glaset var väldigt likt det som fanns i Europa. Då väcktes idén om att påbörja ett nära samarbete med formgivare och konstnärer för att på så sätt utveckla en särprägel på glaset. Sagt och gjort, redan 1898 påbörjades samarbetet med formgivaren Gunnar G:son Wennerberg. 1935 anställdes den första kvinnliga konstnären som var Tyra Lundgren. Sedan dess har många konstnärer och formgivare verkat och samarbetet med Kosta Boda. Det nära samarbetet betraktas idag som en essentiell faktor för att bruket hela tiden ska kunna utmana och utvecklas och därmed behålla sin starka plats på marknaden.
Ulrica Hydman Vallien
Ulrica Hydman Vallien är en av Kosta Bodas mest betydande glaskonstnärer. Hon debuterade 1971 och var med och formade Kosta Bodas formspråk under tre decennier från 80-talet och framåt. Hennes formgivning, som bäst beskrivas som dramatisk, humoristisk och energisk, har inte bara gjort succé i Sverige utan också internationellt.
Att måla på glas hade inte varit accepterat i de finare rummen innan Hydman Vallien började med det, men hon lyckades ge tekniken en ny status. Med det sagt var hennes mål inte att enbart nå de finare kretsarna, hon ville att alla skulle beröras och kunna uppskatta hennes konst. Och så blev det ju också. De allra flesta är nog bekanta med Hydman Valliens målade tulpan och ansikte och idag finns Valliens tulpanvas i flera olika utföranden.
Hydman Vallien tog även fram serien Mine som också den har blivit en av Kosta Bodas mest uppskattade glasserie. I botten av varje glas finns Hydmans signaturstämpel.
Bertil Vallien
Vallien beskriver själv sin glaskonst som en forskargärning och det är nog många som är beredda att hålla med. Hans verk är mytiska och drömska och hans blå båtar är idag en del av vår moderna glashistoria.
Vallien är designern bakom den ikoniska serien Chateau som han tillsammans med hantverkare på Kosta Glasbruk tog fram 1981. Serien består av vinglas, champagneglas, snapsglas och karaff. Kupan är vriden och glaset reflekterar ljuset på ett fantastiskt sätt.
Han har fått flera fina utmärkelser, bland annat Visonary Award av Glass Art Society som är ett av de finaste priserna man som glasformgivare kan motta.
Kjell Engman
Kjell Engman är den tidigare professionella gitarristen som numera skapar uppskattad glaskonst. Inspirationen kommer från musiken och djurriket och när han skapar installationer låter han både ljud och ljus fungera som förstärkande effekt.
Anna Ehrner
Anna Ehrner formgivning känns igen på det enkla formspråket som genom en förmåga att använda färger på rätt sätt skapar kraftfull glaskonst. Glaset hon skapar fylls ofta av färgade slöjor. Ett av hennes signaturverk är hennes blå vas och blå fat som är en del av Contrast-serien som även finns i flera andra färger.
Sara Woodrow
Woodrow är formgivaren till serien All about you. Woodrows namn är välkänt för många unga med ett designintresse. Hon har en stark känsla för trender och är inte rädd för att lyssna på sin magkänsla och gå sin egen väg. Hennes inspirationskällor är allt ifrån musik till naturen till sådant som hon tycker är snyggt i sin omgivning.
Ann Wolf
Wolf är designern bakom den omåttligt populära ljuslyktan Snöboll. Hennes ljuslyktor skapar ett underbart ljus genom glaset som påminner om is. Att tända ett ljus i en ljuslykta från serien Snöboll är ett fantastiskt sätt att skapa stämning på när vintermörkret tycks ta över.
Historia
Kosta Boda glasbruk har funnits sedan 1742 och är idag det äldsta verksamma glasbruket i Sverige. Glasbruket har över tid nått internationella framgångar med sin glaskonst. Idag är många bekanta med Kosta Bodas formspråk och glaskonsten har en bred målgrupp.
Grundades av Koskull och Staël von Helstein
Namnet är uppkallat efter grundarna Koskull och Staël von Helstein, två generaler som startade upp glasbruket i Småland med avsikt att kunna leverera glas till både Stockholm och Karlskrona. Småland var förutom sin placering i förhållande till andra städer också ett bra val med tanke på veden som fanns i obegränsade mänger, vilket gjorde att ugnarna alltid kunde gå varma. Fönsterglas, buteljer, dricksglas och glaskronor var det som till en början tillverkades. Glaset var exklusivt och det var kungligheter och adelsmän som var de främsta köparna. De som blåste glaset kom från tyska Böhem och så var det i många decennier, eftersom svenskarna ännu inte hade lärt sig tekniken för glasblåsning.
Glasbruket är i gång än idag och många av glasbrukets formgivare har sina ateljéer på Kosta glasbruk. På området finns även Kosta Art Gallery och närliggande hotellet Kosta Boda Art Hotel. Med färgstark glaskonst och genomtänkt inredning är glashotellet en upplevelse i sig.
Serier från Kosta Boda
Kosta Boda finns idag i flera olika serier.